NYÍLÁSZÁRÓ

 

 

 

Tisztelt Érdeklődő!

 

 

Munkánk során számos ingatlant mérünk fel energetikai szempontból. Gyakori eset, hogy a ház, vagy lakás nyílászárói már a zárási funkciójukat sem tudják betölteni, a hőszigetelési szempontokról nem is beszélve. Sok tulajdonos sajnos csak ekkor kezd foglalkozni a csere lehetőségével, miközben már évek óta szökik az egyre drágább fűtési hő az épületből.

 

Egy ingatlan a fűtési hőszükséglet 25-35 %-át veszíti el a nyílászárókon keresztül. Az arány ennél azonban jóval több is lehet: gondoljunk azokra a lakásokra, melyeknek kevés külső homlokzatra tájolt határoló faluk van, és ennek is majdnem a fele üvegezett. Az új építésű ingatlanoknál egyre nagyobb felületű nyílászárókat láthatunk, és egyre inkább kulcskérdéssé válik ezek minősége, hőátbocsátási értéke, és a benapozással kapcsolatos egyéb tulajdonságai.

 

 

SZOLGÁLTATÁSAINK

 

Helyszíni felmérés

Felkérés esetén egyeztetett időpontban felmérjük a meglévő nyílászárók méreteit, állapotát, a falszerkezetet, és a beépítés körülményeit. Ezután a megrendelő igényei alapján javaslatot teszünk az új szerkezet kialakítására. Az összesített információk alapján készítünk árajánlatot akár több variációban.

 

Árajánlat egyénre szabottan

A helyszíni szemle során, vagy az építészeti tervek információinak összesítésével árajánlatot készítünk. Ezt követően értékeljük a megrendelővel az árajánlatban szereplő adatokat, és a felmerülő kérdéseket.

 

Műszaki tanácsadás

Az építőipar jelenlegi fejlettségi szintje megköveteli, hogy az épületek csomóponti megoldásai részletes kidolgozást kapjanak az adott projektre vonatkozóan. Ez különösen igaz a nyílászárók beépítésére. A tervezők és kivitelezők részére segítséget nyújtunk a csomópontok kidolgozásánál az ajánlatban szereplő szerkezetek paramétereinek pontos figyelembevételével.

 

Korszerűsítési pályázatok nyílászárócseréhez

A pályázatokhoz elkészítjük a szükséges energetikai tanúsítványt, valamint a nyílászárókra vonatkozó szakmai részt, a szükséges dokumentumok és igazolások csatolásával.

 

Szakszerű beépítés

A nyílászárókat külön erre szakosodott munkatársaink építik be. A beépítésen kívüli műveleteket (takarólécek, befejező munkák stb..) mindig egyeztesse ajánlatkéréskor.

 

 

 

 

AZ ABLAKOK ANYAGA:

 

 

Fa ablakok: A legtradicionálisabb alapanyag nyílászáró készítéséhez. A természetes, meghitt hangulat elérésében ma is egyedülálló szerkezet. A mostani technikai lehetőségek, és a prémium kategóriás gyártók a legtöbb korábbi hátrányát kiküszöbölték, pl: A felületkezelés időjárásra való érzékenysége, a szerkezetek esetleges méretváltozása, vetemedése stb. A fa mozgását alapvetően a nedvességtartalom változása okozza. A kiváló felületkezelés, és a rendelhető alumínium burkolat kiegyenlíti ezen hatások nagy részét, és problémamentessé teszi a használatot. Sok épület stílusa miatt, valamint műemlékek esetén nem is jöhet más szóba. Ezért piaci részesedése ma is jelentős, jóllehet a műanyag és más szerkezetek az utóbbi évtizedben széles körben elterjedtek.

 

 

Műanyag ablakok: A modern ingerszegényebb építészetben nagy részarányt képviselnek. A fával szemben mindenképpen gondozásmentesebb szerkezetek, bár az idő múlásával ezek is veszíthetnek szépségükből. Az utóbbi évtizedben sokat fejlődött az alapanyagok minősége, de az egyre erősebb napsugárzást ezek sem tűrik nyom nélkül. Az elkoszolódás, elszineződés említhető főleg az öregedés hatásai között. Ezek szintén rendelhetők külső alumínium burkolattal, mely ezeket a problémákat semlegesíti.

 

 

Alumínium ablakok: Az időjárás hatásaival szemben az egyik legellenállóbb szerkezetek. Ridegebb megjelenése és magasabb ára miatt elsősorban irodákban és ipari épületeknél alkalmazzák.

 

 

 

 

 

 

 

PÁRALECSAPÓDÁS

 

A páralecsapódás kialakulását a belső levegő relatív páratartalma, hőmérséklete, és a környező határoló szerkezetek felületi hőmérsékletei határozzák meg. A külső szerkezetek felületi hőmérsékletében viszont fontos szerepet játszik azok hőátbocsátási tényezője (U-értéke).

 

 

 

A páralecsapódás okai lehetnek:

 

"Hőhidas" külső határoló szerkezetek: Az egymással összeépített építőanyagok hővezetési tényezői lényegesen eltérőek, ezáltal a kelleténél alacsonyabb felületi hőmérsékletek alakulnak ki (rossz hőszigetelés).

 

Elégtelen fűtés: A lakóterek elégtelen felfűtésével ugyancsak alacsony felületi hőmérsékletek alakulnak ki a határoló szerkezeteken, ami páralecsapódáshoz vezet.

 

A nyílászáró helytelen beépítése: Az építőiparban előforduló sokszor többrétegű falszerkezetekben a korszerű nyílászárók csak jó minőségű anyagok felhasználásával, a páratechnika szabályainak betartásával építhetők be. A nyílászárók környezetében megjelenő páralecsapódások legtöbbször ilyen hibákra vezethetők vissza, nem pedig a termék hibájára.

 

Elégtelen szellőztetés: A fűtési hő épületben tartása miatt az építőiparban egyre fontosabb szerephez jut az épületek légzárása. Ez azonban azt is jelenti, hogy az elhasználódott párás levegő egyre kevésbé tud távozni az épületburokból. A szabványokban meghatározott légállapot, és a kellemes lakóklíma biztosításához rendszeres szellőztetés, vagy szellőztető berendezés működtetése szükséges. Ezzel tehermentesítjük lakóterünket a különféle szag- és lebegőanyagok, valamint a felhalmozódott szén-dioxid szempontjából is.

 

Túlzott nedvességfejlődés: A legtöbb esetben konyhában vagy fürdő helyiségben fordulhat elő, ezt gépi elszívó-berendezésekkel szükséges kompenzálni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lap tetejére