TISZTELT LÁTOGATÓ
!

 

 

 

 

Fő profilunk: Hírek:

      - Energetikai tanÚsÍtvÁnyok

 

      - Ingatlanok közvetítése

 

      - BÚtorok tervezÉse/szerelése

 

      - BelsŐÉpÍtÉszet, falÉpcsŐk

 

      - Egyedi faszerkezetek

 

      - Nyílászárók forgalmazása

 

Untitled Document

 

SZÉCHENYI 2020 HITELPROGRAM !
2018. 01. 08.

Módosult a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” elnevezésű, GINOP-8.4.1/A-17 azonosító jelű Hitelprogram termékdokumentációja ...

Tovább...

 

 

HŐSZIGETELNI UTÓLAG IS ÉRDEMES !
2016. 09. 20.

Mindenki ismeri az érzést, amikor a fűtőtest mellett majd megsülünk, a szoba másik felében viszont alig lehet megmaradni a hidegtől. Ez a rossz hőszigetelés hatása, amelyen viszont ...

Tovább...

 

 

MINDENT A CSOKRÓL!
2016. 01. 05.

A csalad.hu portálon ismerteti a kormány az új otthonteremtési programjának részleteit; a családosoknak, vagy a gyerekeket vállalóknak szóló tájékoztató tartalmazza a kedvezmény igénybevételének feltételeit.

Tovább...

 

 

MILLIÁRDOK VANNAK ENERGIAHATÉKONYSÁGI FELÚJÍTÁRA!
2015. 09. 08.

Múlt héten egy konkrét felújítás kapcsán az államtitkár elmondta: már idén közel 20 milliárd, a ciklus egészében több mint 400 milliárd jut energiahatékonysági felújításra. Mire juthat ebből a hatalmas összegből? Hogyan ne rontsuk el?

Tovább...

 

 

MÉG TÖBB IDŐ JUT NYÍLÁSZÁRÓCSERÉRE
2015. 02. 27.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a támogatott projektek zavartalan, problémamentes megvalósítása és az elszámolás határidőn belüli benyújtása érdekében módosítja a beruházások befejezésének és a pénzügyi elszámolás határidejét.

Tovább...

 

 

JANUÁRTÓL SZIGORÚBBAN SZIGETELÜNK
2014.12. 16.

Január 1-jétől az eddigieknél sokkal szigorúbban kell szigetelni az uniós vagy központi forrásból épített, illetve felújított köz- és lakóépületeket. Ennek oka, hogy változik az épületek egyes szerkezeti elemeinek megengedett hőátbocsátására vonatkozó határértéke, az úgynevezett U érték.

Tovább...

 

 

PÁLYÁZAT FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉSRE
2014.09. 20.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1 milliárd forinttal támogatja a lakások önálló fűtésrendszerének kazáncserével megvalósuló korszerűsítését. A pályázattal elnyerhető támogatás intenzitása legfeljebb az elfogadott elszámolható költség 40 %-a lehet, azzal a kitétellel, hogy a támogatás lehetséges maximális mértéke 650.000,- Ft....

Tovább...

 

 

JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK AZ ÉPÜLETENERGETIKÁBAN- 20/2014.(III. 7.) BM RENDELET
2014.05. 10.

Március 7-én jelent meg a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításáról. Jelentős változás lesz már január elsejétől! Mi változik és mikor?...

Tovább...

 

 

AZ ENERGIATUDATOS VÁLLALKOZÁSOK ELŐSEGÍTIK A KORMÁNYZATI CÉLOK MEGVALÓSULÁSÁT
2014.01. 13.

A kormány számára kiemelt törekvés az energiatudatosság elterjesztése, a szemléletformálás” – mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a „Vállalkozások energiatudatosságáért” pályázat bejelentő rendezvényén 2014. január 7-én, Budapesten...

Tovább...

 

 

AZ ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY ELKÉSZÍTÉSÉNEK VÁLTOZÓ SZABÁLYAI
2013.09. 17.

Érvényes lesz-e a korábban kiadott energetikai tanúsítvány, ha időközben megváltozik az adott épületre irányadó jogszabályban meghatározott követelményérték? Ezt is tisztázza a szakmagyakorlási tevékenységekről szóló rendelet, mely augusztus 1-vel hatályos. Más változások 2014. január 1-én lépnek majd életbe.

Tovább...

 

 

AMIKOR A MEGKÉSETT DÖNTÉST HALOGATJÁK
2013.06. 17.

Április végén döntött a kormány arról, hogy megpróbálja utolérni a fejlett - na nem Nyugat-Európát, de a Szerbiát mindenképpen. Új határértékeket tűztek ugyanis ki az épületenergetika területén.

Tovább...

 

 

A HÁZTARTÁSOK NEGYEDE KORSZERŰSÍTENE
2013.03. 07.

Magyarországon a lakosság 24%-a tervez energiahatékonysági fejlesztést. Több mint felük hőszigetelne, mely így a legnépszerűbb tervezett energiahatékonysági beruházásnak számít – derül ki az Energiaklub országos, reprezentatív, lakossági kutatásának eredményeiből.

Tovább...

 

 

A FAHÁZAK ÉPÍTÉSÉHEZ NEM ÉME KELL
2013.01. 25.

Ezzel a kijelentésemmel elég nagy meglepetést okozok, persze a kevés hozzáértőnek nem. Rendben van a meglepetés akkor, ha nem építőipari vállalkozóról, vagy az építőiparhoz kötődő szakemberről van szó. Különösen szomorú, ha ÉME -vel rendelkező vállalkozás vezetőjének okoztam meglepetést!. Tudjuk, hogy az ÉME (Építőipari Műszaki Engedély) nem más, mint a nem szabványos termékek, szerkezetek berendezések egyedi szabványa.

Tovább...

 

 

LE REFUGE DU GOUTER - ÚJ MENEDÉKHÁZ A MONT BLANC-NÁL
2012.12. 22.

Új menedékház épült a Mont Blanc-nál, 3835 méteres magasságban Hervé Dessimoz és Christophe de Laage építészek tervei alapján. Az energetikai szempontból teljesen önellátó, 120 fő számára komfortos pihenőhelyet nyújtó, jellegzetes formájú épület megvalósítása különleges kihívást jelentett a tervezők és az építők számára a zord időjárási viszonyok között.

Tovább...

 

 

TIPPEK: SPÓROLJ HÁZTARTÁSI GÉPEIDDEL, KONYHÁTÓL A FÜRDŐIG
2012.11. 29.

Állandó problémát jelentenek a magyar családoknak az egyre csak emelkedő lakásfenntartási kiadások, melyet a romló közüzemidíj-fizetési hajlandóság is alátámaszt. Néhány takarékossági tanács betartásával, s pár fogyasztói szokás újragondolásával és megváltoztatásával ugyanakkor rengeteget spórolhatnának a háztartások.

Tovább...

 

 

HAZAÉRT AZ ODOO-HÁZ
2012.11. 08.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem "Odooproject" néven futó kezdeményezése bemutatta azt a szolárházat, amellyel szeptemberben a madridi Solar Decathlon Europe nemzetközi versenyen indult a magyar csapat. Hetven diák közel két évig dolgozott a házon, amely számos innovatív megoldásának köszönhetően két-háromszor annyi energiát képes termelni, mint amennyit fogyaszt.

Tovább...

 

 

MÁSODIK LETT A MAGYAR AKTÍVHÁZ MADRIDBAN, DE MÉG ELSŐ IS LEHET
2012.10. 02.

A mérnöki és szerkezeti megoldások tekintetében második helyezett lett a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) hallgatóinak aktívháza a madridi Solar Decathlon versenyen.

Tovább...

 

 

NEMZETI ÉPÜLETENERGETIKAI STRATÉGIA
2012.09. 17.

Az alacsony energiafelhasználású épületek - noha a szén-dioxid és az energia tekintetében költségmegtakarítási potenciáljuk nagy -, számos gazdasági és környezeti előnyük ellenére továbbra sem túl elterjedtek az Európában. Az kritikán aluli állapotok talán egyik legrosszabb példája éppen Magyarország. A 4,2 milliós hazai épületállomány körülbelül 70 százaléka felújításra szorul, amelyből minden tízedik esetben már új építés lenne indokolt.

Tovább...

 

 

KÉSZÜL AZ ODOO PROJECT
2012.08. 21.

A főtámogató Siemens Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ODOO Projectje bemutatta azt a szolárházat, amellyel szeptemberben a madridi Solar Decathlon Europe nemzetközi versenyen indul a magyar csapat. Hazánkból első alkalommal jutottak ki egyetemi hallgatók a rangos megmérettetésre, amelyen többek közt energiahatékonyság és fenntarthatóság szempontjából értékelik majd a pályaműveket. 60 diák közel két évig dolgozott a házon, amely számos innovatív megoldásának köszönhetően két-háromszor annyi energiát képes termelni, mint amennyit fogyaszt.

Tovább...

 

 

TÉNYLEG IGAZ? DRÁGÁBB ANYAGOKBÓL OLCSÓBB ÉPÍTKEZNI
2012.07. 28.

Továbbra sem élvez prioritást az energiatakarékosság ösztönzése Magyarországon. A hatályos magyar épületenergetikai követelmények ugyanis még a környező országokhoz képest is elavultnak tűnnek. Hiába okoz jókora többletköltséget a jelenleg hatályos rendszer az épületek használói és a nemzetgazdaság számára egyaránt, a 2011-es előterjesztést úgy tűnik, máig nem tárgyalta meg a kormány.

Tovább...

 

 

VISSZASZERZETT PANORÁMA - BADACSONY, KILÁTÓ
2012.06. 22.

A megrendelő a meglévő Kisfaludy-kilátó helyére új, magasabb, megbízható műszaki állapotú kilátótorony tervezését határozta el. A meglévő fatorony 14 m magasságba emelkedett, merevítő acélpászmákkal volt rögzítve a ható szélerő ellen.

Tovább...

 

 

 

MATOLCSY: TÖBB SZÁZMILLIÁRDOT KELL KÖLTENI OTTHONAINKRA
2012.06. 05.

Arra a kérdésre, milyen kitörési pontokat lát a gazdaság beindítása tekintetében, a miniszter kifejtette: ilyenek lehetnek az ingatlanok energiahatékonyságát javító felújítási programok, "ezért több százmilliárd forintos nagyságrendben szeretnénk olyan hitelprogramokat bevezetni, amelyek egy-egy középület, családi ház, panellakás vagy lakótömb felújítása esetén már a havi energiaszámla megtakarításából is finanszírozhatók."

Tovább...

 

 

M1 ENERGIA PLUSZ MASSZÍVHÁZ
2012.05. 16.

Modern házépítés, energetikai függetlenséggel ötvözve - Ma már nem lehetetlen az energetikai függetlenség megvalósítása. A német Közlekedési-, Építési- és Városfejlesztési Minisztérium (BMVBS) megbízásából készülő M1 projekt ötlete mögött az áll, hogy a jövőbeli magánépíttetők elszakadhassanak a fosszilis energiahordo-zóktól és gazdaságosan, fenntartható módon építkezzenek.

Tovább...

 

 

KÜSZÖBÖN A FELÚJÍTÁS
2012.04. 23.

Újítsa fel otthonát, megéri! - hangzik a jó tanács, amivel egyre gyakrabban találkozhatnak az ingatlantulajdonosok. Aki aztán kedvet kap, hogy belevágjon egy ablak- vagy fűtési rendszer cserébe, vagy a szigetelésbe később szembesül azzal, mindez mennyi utánajárással és szervezéssel jár. Az Energiaklub áprilisban induló országos programja, a "Küszöbön a felújítás!" a minél ésszerűbb és gazdaságosabb felújítások lebonyolításához nyújt hasznos és hiánypótló segítséget.

Tovább...

 

 

SZIGETELÉSTŐL HÍZNAK A HÁZAK
2012.03. 06.

Egy meghökkentő adat: a szigetelőanyag 400-szor több energiát takarít meg, mint amennyi az előállításához szükséges. És még egy: az elmúlt 21 évben a gáz köbméterének ára a 33-szorosára emelkedett. Azt sem árt tudni, hogy mi az a hőátbocsátási tényező. A tévésorozatok pedig igenis tanulságosak néha.

Tovább...

 

 

TÁRSASHÁZ FÁBÓL BÉCSBEN
2012.02. 06.

Az osztrák fővárosban Ausztria első fából készülő társasháza épül!

Tovább...

 

 

HASZNÁLT INGATLANOKRA IS KELL A ZÖLDTANÚSÍTVÁNY
2012.01. 03.

Nem jegyzik be a földhivatalok azokat az adásvételeket, amelyekben az ingatlanokról nem készül energetikai tanúsítvány!

MTV HÍRADÓ---- Tovább...

 

 

MIÉRT LESZ KÖTELEZŐ JÖVŐRE AZ ENERGIATANÚSÍTVÁNY?
2011. 11. 27.

Bár az energiatanúsítványról szóló rendelet már több mint 3 éve hatályos, mégis most, hogy januártól jelentősen kiszélesedik az érintettek köre, érezhetően egyre nagyobb az érdeklődés iránta. Nézzük tehát, milyen folyamat vezetett az energiatanúsítvány bevezetéséhez és milyen eredményeket várunk tőle!

Tovább...

 

 

ÖSSZECSUKHATÓ DOBOZHÁZ AMERIKÁBAN
2011. 11. 13.

Az Olson Kundig Architects összecsukható házat tervezett Amerikában. A mindössze 500 négyzetlábnyi, azaz körülbelül 50 négyzetméternek megfelelő alapterületű ház Washington államban, San Juan szigetén található. A kabin egy olyan kis pihenőhely az erdő közepén, ahová tulajdonosai bármikor visszavonulhatnak a zajos nagyvárosból, ha egy kis kikapcsolódásra vágynak.

Tovább...

 

 

ELTEMETTÉK MAKOVECZ IMRE ÉPÍTÉSZT
2011. 10. 12.

Több ezren vettek részt Makovecz Imre Kossuth-díjas építész temetésén a fővárosi Farkasréti temetőben szombaton. A gyászszertartás után elmondott beszédében Orbán Viktor miniszterelnök halhatatlannak nevezte Makovecz Imre életművét.

Tovább...

 

 

ŐSSZEL ÚJ ENERGIAHATÉKONYSÁGI PÁLYÁZAT KIÍRÁSA VÁRHATÓ
2011. 08. 26.

Várhatóan októberben írja ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a napenergiát hasznosító, használati melegvíz előállítását biztosító berendezések beszerzését és beépítését támogató pályázati konstrukciót. A közel 3 milliárd forintos keretösszegre családi házak és legfeljebb 12 lakásos hagyományos építésű társasházak pályázhatnak.

Tovább...

 


KIMAGASLÓ ÉRDEKLŐDÉS AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGI PÁLYÁZATOK IRÁNT
2011. 08. 18.

A kimagasló érdeklődésre tekintettel, illetve a nagy számú energiahatékonysági pályázat beérkezése miatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2011. augusztus 17-től felfüggesztette a támogatási konstrukciót és a további pályázati dokumentumok befogadását.

Tovább...

 


Elkelt a Frank Lloyd Wright tervezte építészeti remekmű, az Ennis-ház
2011. 07. 28.

Tovább...

 


INDULÓ ENERGIAHATÉKONYSÁGI PROGRAMOK:
2011. 07. 12.

Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer
„Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram”

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS     
Tovább...RÉSZLETEK AZ ÚJ ENERGETIKAI RENDELETBŐL - HÁROM LÉPCSŐBEN CSÖKKENNEK AZ U-ÉRTÉKEK
2011. 04. 25.

Tovább...

 
 

 

 

 

 

 

 

A FA
  Az utóbbi évtizedekben az energiafelhasználás csökkentésének igénye – főként az energia emelkedő ára miatt – jelentősen felerősödött. Az építőiparban az utóbbi években különösen előtérbe került ez a kérdés. A jelenleg folyó viták okai az energiával és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos területeken keresendők: a kőolaj kitermelésének veszélybe kerülésével ugyanis előkerülhetnek azok a környezetbarát technológiák, melyek mellőzik a fosszilis energiahordozók ilyen mérvű felhasználását.

 

 

 


Építeni számtalan anyagból sokféle technikával lehet. Nem mindegy azonban, hogy a választott eljárással mennyire terheljük környezetünket, vagy mit gondolunk felépített házunkról húsz év múlva. Az energiaszámlákról nem is beszélve…

Az országok összes energiafogyasztásának átlagosan több mint 40 %-a az épületekhez köthető, tehát épületek létesítésére és üzemeltetésére fordítódik. A mostani döntéseink akár 100 év múlva is kihatnak, ezért nagy a felelősségünk minden új épület létesítésénél.

Mi igyekszünk megrendelőink igényei mentén környezetbarát anyagokat, és energia hatékony megoldásokat javasolni. Mindebben megbízható partnerünk: a fa.

A fa, mint nyersanyag szerencsére a győztes oldalon látszik feltűnni ebben a későbbiekben talán még inkább dúló "energiaháborúban". Az építőiparnál maradva nézzük, miért is érdemes fából építkezni:

 

 

 

1) A fa nem rontja környezetünk CO2-mérlegét

 

A faanyag fejlődése során bizonyos mennyiségű szén-dioxidot köt meg, melyet teljes élettartama alatt magában tart, majd lebomlása vagy elégetése során visszakerül a légkörbe. Így tehát a fosszilis energiahordozókkal szemben a fa nem járul hozzá az üvegházhatás kialakulásához. Egy kifejlett fatest teljes életciklusa során annyi szén-dioxidot köt meg, mint amennyit egy autó 100.000 km alatt kibocsát.

 

 


 

 

2) A fa erős

 

A viszonylag kicsi saját tömeghez párosuló nagy szilárdsági értékek ideális építőanyaggá teszik, nem beszélve, hogy az egyetlen tartószerkezeti anyag, mely hőszigetelő tulajdonsággal bír.

 

 

 

 

 

3) A fa sokáig él

 

Számos faépítmény létezik Európa-szerte, mely több száz éves kora ellenére remekül állja az idő próbáját. Jegyezzük meg, hogy a mára kifejlesztett igen hatékony favédőszerek ellenére Nyugat-Európában is egyre inkább a szerkezeti favédelemre terelődik a hangsúly, mely mellőzi a környezetre káros vegyületek (nehézfémsók) alkalmazását.

 

4) A fa energiát spórol

 

Építőanyagok feldolgozása során felhasznált energiaegység:

 

Anyag

 

Energiaegység

Fa

1

Cement

4

Műanyag

6

15

Acél

24

Alumínium

126

 

 

Lap tetejére