ÉRDEKESSÉGEK

 

 

 

EURÓPA LEGNAGYOBB FAKUPOLÁJA
2012. 11. 12.

 

Néhány hónappal ezelőtt nyitotta meg kapuit Európa legnagyobb fakupolája, a rheinfeldeni (CH) Saldome 2.
Az épület az iparisó-gyártással foglalkozó svájci Rheinsalinen AG második sótároló csarnoka, amely 100 000 tonna só tárolására biztosít kapacitást. A 11 300 m2-es alapterület és a 377 m-es kerület csaknem a duplája a már meglévő csarnoknak. A 120 m-es fesztávú 31,6 m magas építmény tartószerkezetének alapanyagához 500 fenyőfát vágtak ki, amely 1700 m3 fának felel meg. Ebből készült a 900 m3 mennyiségű rétegelt ragasztott tartó (BSH). A fák a közeli erdőkből származnak.

Tovább...

 

 

 

LIGNEUM NYME LÁTOGATÓKÖZPONT
2012. 10. 02.

 

A Nyugat-magyarországi Egyetem Látogatóközpontja, a LIGNEUM szeptember 28-án, pénteken a Kutatók Éjszakáján nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. Komplex, tudományos-turisztikai létesítmény kialakítására törekedtek a Nyugat-magyarországi Egyetem munkatársai számos kivitelezővel együttműködésben, a LIGNEUM létrehozása során. A Látogatóközpontban így helyet kap az erdőt, fatermékeket bemutató interaktív élmények mellett az egyetem, a tudományos élet népszerűsítése is.

Tovább...

 

 

 

A LUXEMBURGI TEJGYÁR LÁTOGATÓKÖZPONTJA
2012. 09. 19.

 

Ha egy épület kiemelt figyelemre számít, különleges módon illik megépíteni. A luxemburgi Luxlait egyedi megjelenésével sokakat vonz. A berlini Studio klv a Vitarium interaktív látogatóközpontot a luxemburgi Bissenben, nem messze a fővárostól álmodta meg, a tejgyár területén. Az épület aranyszínű rézötvözet (alumínium és réz) burkolatának köszönhetően a táj egyik látványossága.

Tovább...

 

 

 

A MAGYAR SZABADALOM, AZ ECOPOL SIKERESEN DEBUTÁLT FINNORSZÁGBAN
2012. 07. 16.

 

A fél évszázados múlttal büszkélkedő IFME (International Federation of Municipal Engineering) tökéletes szakmai fórumnak bizonyult a rétegelt-ragasztott faszerkezetű monopol antennatorony, az ECOPOL nemzetközi bemutatkozására. Finnország adott otthont a 17. Városfejlesztési Világkongresszusnak, melynek idén a "fenntartható közösségek" téma állt a fókuszában. Az igazán természetbarát országban nagy érdeklődést tanúsítottak a magyar szabadalom iránt, melyet Németh Botond az ECOPOL értékesítési vezetője prezentált nemzetközi porondon, környezettudatos városfejlesztőknek, városi vezetőknek és építészeknek.

Tovább...

 

 

 

ÍGY MŰKÖDNEK A SZINGAPÚRI SZUPERFÁK
2012. 07. 06.

 

Napkollektor és esővízgyűjtő, ráadásul a szomszédos üvegházak felmelegedett levegőjét is keringeti az a "szuperfákból" álló mesterséges erdő, amely emellett függőleges kertként a helyi őshonos növényeknek és madaraknak is lakhelyet teremt.

Tovább...

 

 

 

A FÁBA SZORULT KÁPOLNA
2012. 05. 16.

 

A fa egyidős lehet Nagy Károllyal. A kápolna túlélte a Nagy Francia Forradalom megpróbáltatásait. De most épp nem a nagyságról van szó: a gloire nemzete apró dolgokra is képes. Például falusi kápolnát építeni egy ezer éves fába. A felső-normandiai Allouville-Bellefosse község szerencsére nem világhírű látványossága ez a kis építmény (via menikmati).

Tovább...

 

 

 

A FATÜZELÉS OLCSÓBB, DE VALÓBAN KÖRNYEZETSZENNYEZŐ ?
2011. 11. 8.

 

Egyre korszerűsödő világunkban mind gyakrabban hallunk az energiatudatos és környezetbarát épületgépészeti megoldásokról, különösen ami a fűtést illeti. Noha kétségtelen, hogy nagyszerű találmányok láttak napvilágot az utóbbi években, és a közeljövő is számos érdekes, forradalmi megoldást kínál, most mégis kanyarodjunk vissza egy kicsit az ember első tüzelőanyagához, a fához.

Tovább...