HŐSZIGETELŐ ANYAGOK

 

 

 


Expandált polisztirol (EPS) lemez

 

 

dA külső homlokzati szigetelések során hazánkban túlnyomórészt ilyen anyagot alkalmaznak.
A fehér hablemezeket kőolajból és földgázból állítják elő, melynek során szénhidrogén emissziók terhelik környezetünket.
Alapanyaga hőre lágyuló polimerizált sztirol, ami habosító anyagot és égéskésleltető adalékot tartalmaz. A sztirolgyöngyökből készült lapokat különböző méretekben és keménységben hozzák forgalomba. Hőszigetelő képességét a gyöngyökbe zárt levegő segítségével éri el. Ezek azonban nem kapcsolódnak hézagmentesen, ezért 2-4 % vizet vehet fel, ami nem károsítja, de rontja a hőszigetelő értékét. Csak olyan helyen javasolt alkalmazni, ahol nem éri nedvesség, illetve páralecsapódás. Az anyag rovaroknak, rágcsálóknak nem tápláléka, beköltözésük ellen azonban a szakszerű kivitelezéssel mindig védekezni kell.
Az egyik legolcsóbb hőszigetelő anyag. Különféle típusai szinte minden épületszerkezet szigetelésénél felhasználhatók, pl. külső és belső falaknál, tetőnél, födém-szekezet esetén stb…
A termékosztályokat a nyomófeszültség adatainak segítségével határozzák meg. EPS 30, EPS 70, EPS H-80, EPS 100, EPS 150. Viselkedését tekintve már 3% összenyomódás felett maradandó alakváltozást szenved. A lapokat vastagságban 1 cm-től egészen 30 cm-ig gyártják.
Lebomlani nem tud, és csak tiszta formájában hasznosítható újra. A termék általában nem alkalmas a nyári meleg elleni védekezésre, és hangszigetelésre. A lépéshangszigetelő lemezeket különleges gyártási eljárással teszik rugalmassá.
Nagy hőmérsékletváltozás a nagyméretű hőszigetelő elemeknél lényeges hosszváltozást okozhat. Egyébként beépítése problémamentes. Anyagtulajdonságai az idő múlásával nem változnak, nem korhad, és nem roskad.
Az anyag tűzterhelésnek kitéve ég, és égése során mérgező anyagok szabadulhatnak fel. Éghetőség szempontjából a MEPS tagjai által gyártott expandált polisztirolhabok az E kategóriába tartoznak. A nap UV-sugárzása hatására besárgul és bomlásnak indulhat, ezért csak takart szerkezeteknél alkalmazható.

Hővezetési tényező : 0,038-0,04 W/mK
Páradiffúziós ellenállási szám: 20-80

 

 

 

Grafitos EPS lemez

 

dA gyártási eljárásban teljesen hasonló az EPS lapoknál említett sztirol-gyöngy szerkezethez, de itt a hajtógáz és egyéb adalékok mellett grafitlemezkéket is kevernek a rendszerbe. A grafit enyhe hővisszaverő tulajdonságának Köszönhetően kb.20%-al javítja az anyag hőszigetelő értékét. A táblák színe a fehér helyett középszürke megjelenésű, de szerkezetükben változatlanok. Páratechnikai és egyéb tulajdonságokban is megegyeznek a hagyományos EPS lemezekével, az UV-védelemre itt is ügyelni kell. Különféle vastagságokban, és nyomószilárdsági kategóriákban kerül forgalomba, de főként külső falszerkezeteknél alkalmazzák.

Hővezetési tényező : 0,032 W/mK
Páradiffúziós ellenállási szám: 20-40

 

 

 

Formahabosított EPS lemez

 

dEzen expandált polisztirolhab hőszigetelő lemezek habosítása zárt formában történik, így szerkezetük sokkal tömörebb, és vízfelvételük is jóval alacsonyabb a normál EPS lapokhoz képest. A forma kialakítása során lehetőség van különféle mintázatok létrehozására a tábla felületén, melyek segítik az anyagok tapadását. Jó mechanikai tulajdonságuknak köszönhetően magas szilárdsági kategóriába tartoznak, és jelentős terheléseknek tehetők ki.
Fő felhasználási területük: pincefalak, talajon fekvő padlók, lábazatok, zöldtetők, padlófűtés rendszerlemezek, hőszigetelő zsaluelemek stb…
Újrahasznosítása szelektív gyűjtéssel lehetséges. Az UV-sugárzás szintén károsítja, ezért takart szerkezeteknél alkalmazható.

Hővezetési tényező : 0,035 W/mK
Páradiffúziós ellenállási szám: 40-100

 

 


Extrudált polisztirol (XPS)

 

dAz XPS egy teljesen zárt cellaszerkezetű anyag (zártcellás polisztirol). A gyártás során különböző hajtógázokkal felhabosítják, ezért a korábbi gyöngyös szerkezetnél egy sokkal homogénebb jelleg alakul ki. A zárt celláknak köszönhetően vízfelvétele elhanyagolhatóan kicsi, ami vizes környezetben kitűnő hőszigetelő anyaggá teszi. Kiváló hőszigetelő tulajdonsága tartós nedvesség hatására sem romlik, ezért fagyra sem érzékeny és időtállósága is kitűnő. Igen magas szilárdsági kategóriájú termék, ezért különösen magas terheléseket képes elviselni. Az UV-sugárzás károsítja szerkezetét.
Alkalmazható többek között: lábazati falak, ipari padlók, fordított rétegrendű lapostetők, zöldtetők szerkezeteinél

Hővezetési tényező : 0,035-0,038 W/mK
Páradiffúziós ellenállási szám: 100-200

 

 

 

Kőzetgyapot


dÁsványi alapú, szálas szerkezetű termék. Összetételében 97% bazalt, emellett diabáz és dolomit alkotja. A gyártás során 1600 °C-on a megolvadt kőzetekből finom fonalakat szőnek, majd fenol-formaldehid kötőanyag hozzáadásával forró levegőt áramoltatva vattaszerű szerkezetűvé szilárdítják. A beépítés utáni formaldehid-gáz kibocsátás már az egészségügyi határérték alatt marad. A kereskedelemben változó sűrűségű lemezek, és szigetelő paplanok formájában hozzák forgalomba. A kedvező árú hőszigetelő anyagnál a szálak között elhelyezkedő levegő biztosítja a hőszigetelést. Akár több évtizedig megőrzi előnyös tulajdonságait. Laza szerkezetének köszönhetően nincs hőtágulása, viszont a roskadás elkerülésére sűrű, tömör, szakszerű kivitelezés ajánlott.
A magas hőmérsékletet rendkívül jól tűri, az A1 éghetőségi osztályba tartozik, tehát gyakorlatilag nem éghető.
Hőszigetelő tulajdonsága mellett kitűnő hangelnyelő és hangszigetelő is egyben.
Anyaga nem korhad, kártevők nem támadják meg. Laza szerkezete miatt jó páraáteresztő, ezért olyan helyen alkalmazható, ahol a páravédelem megoldott. Mivel az anyagból irritációt okozó rostszálak szabadulnak ki, egészségügyi hatása vitatott. Szakszerű beépítés esetén a porkibocsátás a határérték alatt marad. Szerkezete újrahasznosításra alkalmassá teszi.
Fő felhasználási területei: tetőterek, padlásfödémek, szerelt külső és belső falak, homlokzati szigetelések, lapostetők, lépészajok szigetelése stb…

Sűrűség: 30-180 Kg/m3
Hővezetési tényező : 0,035-0,04 W/mK
Páradiffúziós ellenállási szám: 1-3,5

 

 

 

Üveggyapot


dA kőzetgyapothoz hasonló, szintén szálas szerkezetű termék. Nagy része újra hasznosított üvegből, valamint szódából, dolomitból, mészkőből és földpátból áll. Az alapanyagokból magas hőmérsékleten vékony szálakat fújnak, majd azokat egyenletes paplanokká formálják.
Alacsony testsűrűségű, finom szerkezetű anyag. Rendkívül rugalmas, akár az 1/10-ére is össze lehet tömöríteni. A kötőanyag tekintetében léteznek már formaldehid-mentes bio-alapú technológiák is. Az anyag újrahasznosítható, de gyártása kismértékben terheli a környezetet. A gombásodás, rágcsálók okozta károk nem jellemzők rá. A magas hőmérsékletet jól tűri, gyakorlatilag nem éghető. Laza szerkezete átengedi a párát, azonban. Nagyobb páradiffúziós ellenállású anyagokkal beépítve megnő a páralecsapódás veszélye.
Felhasználási területei a kőzetgyapothoz hasonlóan a födémek, tetőszerkezetek, könnyűszerkezetes falak. Nem terhelt szerkezetekben alkalmazható.

Sűrűség: 10-30 Kg/m3
Hővezetési tényező : 0,034-0,042 W/mK
Páradiffúziós ellenállási szám: 1-3

 

 

 

Poliuretán (PUR)


d A PUR mesterséges hőszigetelő anyag, melyet kőolajszármazékokból kémiai folyamatok során hajtógázok(pentán) segítségével állítanak elő a polisztirol lemezekhez hasonlóan. A hagyományos hőszigetelő anyagok között a legjobb szigetelési tulajdonságokkal rendelkezik. Viszonylag merev szerkezete miatt nagyobb igénybevételnek kitett területeken is alkalmazzák. A gombáknak és rágcsálóknak ellenáll, valamint a gyenge savakat és lúgokat is elviseli.
Zárt sejtszerkezete miatt a vízfelvételre nem érzékeny. Általában különböző vastagságú táblák formájában hozzák forgalomba. Lapjaira gyakran alumínium és egyéb anyagokat kasíroznak a tulajdonságok további javítására. A pontosabb zárás érdekében csaphornyos él-kialakítással hozzák forgalomba. A napfény károsítja szerkezetét, ezért kizárólag takart helyeken alkalmazható.
A technológiai hulladékok általában nem kerülnek a környezetbe, ezeket a képződés helyén felhasználják más termékek gyártására. A táblák szabása során keletkező por beszívását ajánlatos elkerülni.
Felhasználási terület: Ellenálló szerkezete miatt elsősorban nagyobb igénybevételnek kitett területeken alkalmazzák, így nyomásálló külső tetőszigeteléseknél, terhelhető födémeknél, és különféle tetőpanelek belsejében.

Sűrűség: 32-35 Kg/m3
Hővezetési tényező : 0,024 W/mK
Páradiffúziós ellenállási szám: 40-200

 

 

 

Fagyapot


d A nevéből adódóan szálas gyalult fa, és cement keverékéből áll, tehát részben természetes anyag. A termék gyártása során speciális gyalugépekkel alacsonyabb értékű faanyagból szálas szerkezetet készítenek. A laza halmazból cement és víz hozzáadásával meghatározott lapméretű táblákat préselnek különféle vastagságban. A homogén farost-szerkezeten kívül más hőszigetelő anyaggal párosított réteges lapokat is készítenek belőle. Felhasználása igen széleskörű. A legfontosabb tulajdonságai a hőszigetelő és hangszigetelő képesség, a vakolhatóság, és a páraáteresztő képesség. Emellett a hőtároláshoz szükséges tömeggel is rendelkezik, valamint kedvező építésbiológiai tulajdonságai vannak. Anyagából a sík lapok mellett U-és L-alakú zsalu-elemeket, sőt redőnyszekrényt is készítenek. A kártevőknek, gombáknak jól ellenáll, mérgező anyagot nem bocsát ki.
Használják új, és meglévő épületek utólagos hőszigetelésére, emellett faszerkezetű házaknál is jelentős a szerepe. Ezen kívül fő felhasználási területe a födémek és koszorúk zsaluzása és szigetelése, de zajvédő falaknál és mélygarázsok födémfelületén is találkozhatunk vele.

Sűrűség: 120 Kg/m3
Hővezetési tényező: 0,09 W/mK
Páradiffúziós ellenállási szám: 5

 

 

 

Hőszigetelő Farostlemez


d A farostlemezek készítésénél először faaprítékot készítenek különféle fűrészipari és egyéb hulladékokból. Az aprítékból termo-mechanikus eljárás során rostokra bontják az alapanyagot. A farostpépet szárítással egybekötve présekben formára alakítják. A végtermék elérendő tulajdonságai szerint többféle gyártási eljárás alakult ki. A préselési folyamatban a rostokat a fa saját természetes összetevői, illetve kismennyiségű ragasztó tartja össze. A felhasználástól függően a vízzel szembeni ellenálló képesség javítása érdekében hidrofób adalékokat adnak a keverékhez pl. parafin, latex stb..
A belsőépítészetben is használt farostlemezek sűrűségük szerint igeneltérőek lehetnek. Ennek következtében egész más tulajdonságokat mutatnak pl. a nyomásálló burkolatokhoz használt termékek, mint a külső falak hőszigetelésére alkalmas lapok. Hőszigetelésre elsősorban a kis sűrűségű (<300 kg/m3) lapok alkalmasak, de ezek között is széles termékskála alakult ki a felhasználási cél szerint.
Legfőbb előnyei a természetes alapanyag mellett a jó páraáteresztő képesség, és az újra feldolgozhatóság. A többi hőszigetelő anyaghoz viszonyított nagyobb sűrűsége miatt hatékony védelmet nyújt a nyári meleg ellen. A pontosabb rögzítés céljából csaphornyos kivitelek is léteznek.
Felhasználását tekintve a legtöbb szerkezetnél kiválthatók a mesterséges alapanyagú társai. Bevethető a külső falaknál éppúgy, mint a tető, vagy a födém-szerkezetekben.

Sűrűség: 130-260 Kg/m3
Hővezetési tényező: 0,03-0,05 W/mK
Páradiffúziós ellenállási szám: 3-5

 

 

 

Cellulóz hőszigetelés


d A cellulóz osztályozott újságpapírból előállított természetes hőszigetelés. A papírt újra hasznosításkor többszintű aprító eljárás során (ismét) rostjaira bontják, ezután pelyhesítik, és tűz, rovarok valamint egyéb kártevők ellen 20 % bórsóval impregnálják. Skandináviában, és Amerikában már a második világháború után alkalmazták. Újrahasznosításra és deponálásra a bórsó tartalma miatt nem alkalmas. Laza szerkezete átengedi a nedvességet, ezért páralecsapódás esetén nedvességre érzékeny.
A hőszigetelést táblákban, vagy nagyobb részt befújható zsákos kiszerelésben hozzák forgalomba. Ezután laza töltő anyagként bármilyen alakú lehatárolt térbe befújható. Az üregek teljes kitöltése nagy fontosságú. Táblás formájú alkalmazásnál a kivitelezés ellenőrizhetőbb. A kész szigetelés roskadásra nem hajlamos. Irritációt, és egyéb egészségkárosodást nem okoz. A B2 tűzveszélyességi osztályba tartozik. Befújásnál erős porképződésre lehet számítani.

Sűrűség: 30-65 Kg/m3
Hővezetési tényező: 0,039 W/mK
Páradiffúziós ellenállási szám: 1-2

 

 

 

Gyapjú hőszigetelés


d Alapanyaga szinte egész Európában megtalálható, de más kontinensekről is importálják. A levágott birka gyapjút először átmossák, majd rovarvédő szerekkel kezelik. A többi természetes alapanyagú szigeteléshez hasonlóan bórsóval impregnálják, így javítják az éghetőséget is. Deponálásra azonban ennek következtében nem alkalmas. Tömegének nagy részét képes nedvességként felvenni a szigetelő képesség megtartása mellett. Szerkezetének köszönhetően egyes káros anyagok lebontásában részt vesz. Megmunkálása problémamentes, és a későbbiekben sincs káros élettani hatása.

Végtermékként különféle filcek, szigetelő paplan, és tömítő gyapjú formájában használják. Íj módon alkalmas födémekre terítve, tetőszerkezetek, favázak, és kisebb üregek kitöltésére is.

Sűrűség: 20-60 Kg/m3
Hővezetési tényező: 0,035-0,045 W/mK
Páradiffúziós ellenállási szám: 1-2

 

 


Szalma hőszigetelés


d Alapanyag szempontjából egyaránt használatos a rozs, búza, zab és árpa, bár a kártevőkkel szemben nem egyformán ellenállóak. A szálakat rétegezik, majd préselik, és szalagokkal kötik össze. Felhasználása nem igényel különleges technológiát, csupán a mezőgazdaságban előforduló eszközök és gépek szükségesek. A belőle készült szerkezetek rendkívül gyorsan felépíthetők, és kevés energiafelhasználást eredményeznek.
A legtöbb esetben favázas épületnél kitöltő falazatként használják, de előfordul önálló teherhordó falként, vagy burkolat formájában. Sok esetben agyagtapasztással egybekötve alkalmazzák. A nedvességre, és a kártevők támadásaira különösen érzékeny, ezért megfelelő védelemről kell gondoskodni felhasználása során. Minden esetben burkolni kell. Födémszerkezeten szétterítve is alkalmazható. Rendkívül környezetbarát.

Sűrűség: 20-60 Kg/m3
Hővezetési tényező: 0,04-0,055 W/mK
Páradiffúziós ellenállási szám: 1

 

 

 

Habüveg

 

dGyártásának alapanyagai megegyeznek a hagyományos üveggyártás alapanyagaival (mész, szóda, kvarchomok, földpát), de jelentős mértékben tartalmaz újrahasznosított üveget is. Az extrudált, és porrá őrölt üvegből szén hozzáadásával készítenek szigetelő lemezeket. Teljesen zárt kristályszerkezete miatt a nedvességnek tökéletesen ellenáll.
A legnagyobb szilárdsággal rendelkező hőszigetelő anyagok egyike. A tűznek kiválóan ellenáll, az A1 tűzveszélyességi osztályba tartozik. Könnyen kezelhető, egyszerű eszközökkel méretre vágható. Állati kártevők és gombák támadására érzéketlen. Szerves oldószereknek és savaknak is ellenáll. Merev szerkezete miatt még hosszú távon sem szenved semmiféle deformációt az igénybevételek hatására. A táblákon kívül granulátum formájában is kapható feltöltésekhez.
Leginkább teherhordó hőszigetelésként alkalmazzák épületszerkezetek kapcsolódásánál, illetve nedvességnek kitett helyeken.

Sűrűség: 100-180 Kg/m3
Hővezetési tényező: 0,038-0,05 W/mK
Páradiffúziós ellenállási szám: végtelen (tökéletesen párazáró)